Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyabetegségek :(

 1. Coronavírusos bélgyulladás:

Tünetek:
Néhány napos lappangási idő után étvágytalanság, levertség, esetleg hőemelkedés, majd vízszerű hasmenés, esetleg hányás jelentkezik, a kölyök kutyák a folyadékveszteségtől gyorsan kiszáradhatnak. A vírus okozta bélnyálkahártyasérülésen keresztül bakteriális társfertőzésre is számítani kell.
Megelőzés, Kezelés:
A kiskutyákat 6 hetes koruk után kéthetes időközzel kétszer beoltva védekezhetünk a fertőzés ellen. Védőoltásból egykomponensű corona-oltást, és coronavírust is tartalmazó többkonponensű kombinált oltást is választhatunk.
A megbetegedés kezelése a bélgyulladás általános tüneti kezelése, az infúziós folyadékpótlás általában elengedhetetlen.
 
2.Szopornyica
 
Tünetek:
Néhány napos lappangási idő után fiatal kutyában hirtelen kialakuló súlyos tünetek alakulhatnak ki, míg idősebb kutyákban általában elhúzódóbban alakulnak ki és kevésbé súlyos tünetek. Fiatal kutyákban magas láz, idősebbekben inkább csak hőemelkedés jellemző, majd étvágytalanság, kedvetlenség, hurutos szem- és orrfolyás, majd bakteriális felülfertőzésnél már akár gennyes orrfolyás, sokszor hasmenés és hányás is kialakul. Jellemzőek az idegrendszeri tünetek, egy-egy izomcsoport görcse (tic), de akár bénulás is kialakulhat. Idült esetben az orrtükör és a talppárnák szárazak és kicserepesedtek. Vemhes állatokban akár vetélés is előfordulhat. A magzati fertőzésnél például a fogcsíra károsodhat, a felnőttkori fogak zománchibáját előidézve. A gócos agyvelőgyulladás maradandó epilepsziás tüneteket okozhat később.
 
Megelőzés, Kezelés:
A kölyökkutyákat 2-3 hónapos koruk után kéthetes időközzel kombinált védőoltással kétszer beoltva kialakíthatunk egy alap védelmet, amit később ismétlő oltásokkal szinten lehet tartani.
Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de kölyök kutyáknál ennek kimenetele igencsak kétes.
 
3. Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór)
 
Tünetek:
Néhány napos lappangási idő után elesettség, magas láz, bevérzések, sárgaság, hányás, esetleg folyadékbeszűrődés és görcsök is jelentkezhetnek, sőt elhullás is bekövetkezhet. Kialakulhat szaruhártya-oedema is, amely jellegzetes kékes elhomályosodást okozhat mindkét szemen, ezért kék szem betegségnek is nevezik. A felnőtt kutyák általában enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget.
Megelőzés, Kezelés:
A kombinált oltásokban jelen van az adenovírus, így a kutyák rendszeres oltásával a betegség ma már szerencsére ritkán fordul elő.
Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni.
 
4. Herpeszvírusos fertőzés
 
Tünetek:
A fertőzés szukákban terméketlenséget, vemhesség esetén magzatelhalást, csökkent alomszámot, vetélést, következményes méhgyulladást okozhat. A fertőződött újszülött kiskutyák nem szopnak rendesen, nem gyarapodnak, gyakran híg hasmenésük van, sőt idegrendszeri tünetek is előfordulnak, majd elpusztulnak.
Megelőzés:
Egyetlen biztos megelőzési mód a kutya herpeszvírus elleni védőoltás, melyet a párzás után, majd az ellés előtt 2 héttel megismételve lehet beadni.
 
Bőr betegségek képpel
 
 
1. Bőrgyulladás (Dermatitis)
Allergiás bőrgyulladással találkozunk a leggyakrabban, amikor a bőr viszketegsége, kipirultsága, az állandó vakarózás okozta másodlagos felülfertőzések jellemzők.
Bakteriális bőrgyulladás (pyoderma) esetén a gyulladt bőrön a kipirultság mellett már váladékozás is jellemző.
 
2. Bőrgombásodás (Dermatomycosis)
Általában bőrgombásodás esetén a bőr száraz, korpás, nem viszkető, sokszor körülírt területeken foltokban szőrritkulás látszik az általános szőrhullás mellett, a kerek foltok széli részén kokárdaszerűen kifelé terjedő bőrkipirosodás látszik.
 
3.Szőrtüszőatkásság (Demodicosis)
Körülírt területeken, leginkább a fejen, a szemek körül, vagy a lábvégeken, ritkábban testszerte jelentkező szőrritkult területek, pikkelyező kissé kipirult bőr, melyen sokszor másodlagosan bakteriális vagy gombás bőrfertőzés tünetei is megjelennek.